Wanneer je vastloopt in je leven en dingen wil gaan veranderen en aanpakken, is het fijn om daar wat hulp bij te krijgen. Je kan daarvoor een professional inschakelen, zoals een coach of een therapeut. Maar maar wat is het verschil tussen die twee? En wanneer ga je naar wie toe? Daarom even over wat een coach doet.

Zowel een therapeut/psycholoog als een coach werken op basis van gesprekken rond persoonlijke problemen. Beiden helpen je om zelf antwoorden te vinden op je vragen.

auto in panne

Om de verschillen duidelijk te maken een klein verhaaltje. Stel dat je autopech hebt. Een coach gaat je dan helpen om de auto hier en nu te herstellen zodat je terug op weg kan. Een therapeut gaat met jou ontdekken hoe het komt dat je auto is kapot gegaan. Als coach gaan we soms wel even terugkijken naar wie je was als kind maar we gaan niet graven in je verleden. We gaan vooral praktisch samen aan de slag en kijken wat jij nodig hebt om terug aan het werk te gaan of in je leven verder te kunnen. Naast praten gaan we soms ook werken met testen, prenten, tekenen, voorwerpen,…we kijken samen naar wat jij nodig zal hebben om jouw toolbox te prepareren.

Oplossingsgericht en praktisch

Mijn insteek is oplossingsgericht, activerend en op de toekomst gericht. Bij coaching is de algemene instelling, het creëren van een zo groot mogelijk bewustzijn van je eigen denken en handelen. Hierdoor ontwikkel je meer begrip voor je eigen situatie en omstandigheden. Maar steeds met de nodige mildheid!

Ik ben dus geen therapeut maar wel een coach. Lees hier meer over mijn opleiding. Vanuit deze aanpak ga ik samen met jou op pad om oplossingen te vinden voor de struikelblokken op jouw pad.

Wat betekent even-coaching?

Voor mijn zaak koos ik de naam :”even-coaching”, heel bewust. “Even-coaching” en dus ik als persoon, zal voor even naast je staan. Even mee jouw weg bewandelen. In het Engels heeft het woordje “even” meerdere betekenissen die allemaal van toepassing zijn op hoe wij gaan coachen: gelijkwaardig, gelijkmatig, zelfs indien het niet makkelijk gaat…Tijdens de coaching gaan we in gesprek. Ik ga jou niet vertellen wat je moet doen. Ik ga je wel met bepaalde technieken en methodieken helpen om jouw richting en acties te plannen op eigen tempo.

Vaak werken we met bepaalde testen of oefeningen, die je thuis voorbereidt. We bespreken die dan samen en komen zo naar wat jij nodig hebt. In de loopbaanbegeleiding gaan we allereerst op zoek naar wie jij bent. Welke talenten heb je? Wat is je loopbaananker?…Maar vooral: vind je dat wat belangrijk is ook terug in je werk en je leven. Vervolgens gaan we kijken naar wat je wil. Hoe wil jij je leven gaan leiden? Hoe wil je gaan werken? In welk bedrijf? …

En in de laatste stap gaan we samen kijken hoe je dit in je huidige job kan realiseren of hoe je dit in een nieuwe job kan vinden. Ik ondersteun je in de juiste vragen stellen op het gesprek, je brief opstellen, je CV, vacatures bekijken…alles op maat van wat jij nodig hebt!

Als stress-en burnout coach ga ik samen met jouw op zoek naar wat stress voor jou is. Ik leg je uit hoe stress werkt en samen zoeken we naar manieren om je te leren omgaan met jouw stress. Want helaas een stressvrij leven bestaat niet. Je kan er wel mee leren omgaan en het leren herkennen. Vaak combineren we de loopbaanbegeleiding en stress-en burnoutcoaching.