Ben jij een zorger? Professioneel of of voor iemand in je persoonlijke kring? Ja? Dan ben jij zeker een gever. Iemand die met liefde heel veel schenkt. Maar als zorger is het ook belangrijk om voor jezelf te zorgen.

In de afgelopen 30 jaar heb ik vooral (niet uitsluitend) gewerkt in de zorg. Ik werkte in de zorg, in het onderwijs,…steeds met, ik noem hen, “zorgers”. Misschien ben jij er ook wel een? Onder zorgers versta ik: verpleegsters, zorgkundigen, verzorgenden, poetshulpen, leerkrachten, huisvrouwen, … kortom mensen die ten dienste staan van anderen.

Ik werkte ook jarenlang met en voor mensen die niet professioneel zorgen, bv voor iemand in hun persoonlijke sfeer (mantelzorgers). Ook hen noem ik vol waardering: “zorgers”. Nog even dit: naast mijn 30 jaar ervaring in onderwijs en zorg ben ik momenteel zelf partner van een chronisch zieke. Ik heb veel geleerd op deze tocht dat ik graag met jou deel.

Aandacht voor energiegevers en vreters

Zorgers zijn een speciaal! Zij houden ervan iets voor anderen te betekenen. Maar zij hebben ook hun specifieke problemen zoals: eenzaamheid, gezien worden voor wat ze doen maar niet voor wie ze zijn, twijfel, zelftwijfel, moeilijkheden om knopen door te hakken, moeite met beslissingen te nemen voor zichzelf, nee zeggen, grenzen aangeven, stress, fysieke klachten die gerelateerd zijn aan stress, gebrek aan eigenwaarde, niet gehoord worden, gebrek aan energie, burn-out, te groot verantwoordelijkheidsgevoel, gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoelens, geen hulp als ze zelf hulp nodig hebben, er alleen voor staan, niet meetellen, er niet bij horen, slecht slapen, onrust, angst, nervositeit, keuzes maken, moeite om gezonde prioriteiten te stellen, niet goed genoeg, kritisch voor zichzelf, perfectionisme, te weinig zelfzorg e.d. Zelf ben ik ook een zorger en deze problemen zijn herkenbaar voor mij.

Als zorger vergeet je vaak jezelf waardoor je energie slinkt. Maar om goed te kunnen zorgen voor een ander is het ook nodig dat je voor jezelf zorgt. Daarom is het nodig om bewust om te gaan met je energie en zicht te krijgen op wat jou energie geeft en vreet.

Hierna enkele vragen die in onze coachings aan bod zouden kunnen komen.

  • Wat zelfzorg voor jou?
  • Wat geeft jou energie?
  • Wat vraagt energie?
  • Hou behoud jij de balans?
  • Waar ligt jouw grens en hoe kan jij die aangeven?
  • Hoe vul jij je energievatje?
  • Wat doe je ontspannend en leuk helemaal voor jezelf?
  • Met wie heb jij verbinding?
  • ….

Mogelijks staat jouw vraag hier niet tussen…geen probleem. De lijst hierboven is enkel maar als voorbeeld. Iedere coaching vertrekken we vanuit jouw situatie.

Wat gaan we doen?

We gaan op zoek naar wat jou opnieuw rust biedt, blij maakt en voldoening geeft. Maar we kijken ook naar wat eruit mag, wat geschreeuwd of gevoeld mag worden, of wat gezien of gehoord wenst te worden.

Klik hier voor de gegevens om me te contacteren en plekken waar ik coach.