eerste hulp bij stress-en burnout

In eerste instantie kijken we samen naar de stress-klachten die jij ervaart. Ik zal je bijvoorbeeld vragen: “hoeveel stress ervaar jij op 10 op dit moment?” Maar ook :”Hoeveel stress zou je willen ervaren?” We maken een analyse van jouw stress-klachten en stress-bronnen. Waar voel jij stress in je lichaam? Welke gedachten nemen de bovenhand?

Maar ik leg je vooral uit hoe stress ontstaat en wat het met mensen doet. We gaan van minder stress naar meer veerkracht.

Want dat is het goede aan stress; er is een weg in stress maar ook een weg uit. Door je eigen stressprofiel te leren kennen, kan je er bewuster mee omgaan. Je zal sneller stress herkennen en er gepast mee omgaan.

Rust-en ontspanningstechnieken

Samen maken we een plan op om je energie te herstellen en je fysieke conditie te herstellen. Dit plan is heel concreet en op jou maat. Jij bepaalt welke stappen, groot of klein je neemt. We nemen jouw energievatjes onder de loep en gaan kijken hoe we ze terug kunnen vullen. Want onder stress lopen onze vatjes leeg. We vallen letterlijk stil en geven alleen maar aandacht aan onze energievragers en niet aan onze energiegevers. Hoe kan jij beter slapen, eten? Hoe geraak je in rust?

energiebatterijen

              slaap                   voeding                   relaxatie                     bewegen              fun

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een van de hulpmiddelen die ik je kan aanleren om tot rust te komen. Het is een wetenschappelijk onderbouwde ademhalingsmethode. De ademhalingstechniek brengt je hart en brein in een veilige modus. Dit heeft een positief effect op klachten zoals stress, burn-out, acute hyperventilatie …

Samen leren we deze techniek aan en kijken we waar en hoe jij deze eenvoudige techniek kan gebruiken.

Patronen doorbreken

Vaak komen we in stress omdat bepaalde patronen de overhand nemen. Ik noem enkele voorbeelden op die je zou kunnen ervaren:

  • Ik voel me niet zelfzeker
  • ik kan mijn eigen grenzen niet goed aangeven
  • ik durf en kan niet goed te zeggen wat ik belangrijk vind
  • ik ben snel afgeleid
  • nieuwe situaties vragen veel
  • ik vind dat ik voor alles verantwoordelijk ben
  • ik ben maar pas tevreden als alles 150% correct is
  • ……………….

Onder stress worden deze patronen nog versterkt en schiet je erin door. Samen leren we de patronen herkennen en leer ik je technieken om er mee om te gaan. Ik ben geen psycholoog; indien trauma’s aan de basis liggen van dit gedrag, dan verwijs ik je door naar psychologen waarmee ik samenwerk.

Levensmissie

levensboom: leven en werken volgens je waarden

Samen gaan we ontdekken wat voor jou belangrijk is in je leven op dit moment. Droom je bijvoorbeeld van een liefdevolle relatie, een job waar je je talenten kan gebruiken, leuke sociale contacten, levenslang bijleren, creatief zijn of goed voor jezelf zorgen? Dit zijn dan jouw persoonlijke waarden. Ze staan los van sociale druk, schuldgevoelens, faalangst, vermoeidheid of overtuigingen dat je het niet zou kunnen, durven of verdienen.

Maar vooral hoe is jouw leven en werk afgestemd op de waarden die belangrijk zijn in je leven. Als je voldoende aandacht geeft aan wat je belangrijk vindt, ervaar je minder stress. En als je meer stress ervaart, geef je minde aandacht aan wat je belangrijk vindt. Bizar hé!

Praktisch

We gaan vooral praktisch aan de slag! We houden geen ellenlange praatsessies maar we werken ook met testen, prenten, tekenen, voorwerpen,…we kijken samen naar wat jij nodig zal hebben zodat je in de toekomst beter kan omgaan met stress… en hoe je stresssignalen beter kan herkennen en hoe er op een snellere manier te reageren.

De kostprijs bedraagt 55 euro per uur in Blaasveld en 60 euro op andere locaties. Het telefonische kennismakingsgesprek is gratis.

Ik ben erkend stress-en burnoutcoach bij de vereniging van erkende stress-en burnoutcoaches.

#erkend stresscoach