soms wordt de druk teveel

Wat doen we in de stress coaching? Wie heeft er nu geen stress? Wanneer je praat met vrienden, kennissen of collega’s wordt er vaak nonchalant gereageerd op stress. Iedereen heeft het toch druk! Stress is echter iets anders dan spanning of druk.

Eigenlijk komt het woordje stress uit de bouw: het is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets of iemand aan kan. En ja zelfs heel hard metaal kan scheurtjes krijgen als het te lang of te veel wordt belast. Dat geldt dus ook voor mensen.

stress coaching
stress coaching

Heb je al eens een bal proberen heel hard onder water te duwen? Hoe dieper je hem duwt…Hoe hoger hij omgaat gaat nadien. Zo gaat het ook met stress. Hoe langer je het negeert hoe nefaster het is voor je lichamelijke en psychische gezondheid.

Wanneer we het hebben over stress, dan hebben we het over een ongezonde druk, een teveel aan spanning. Een beetje druk is niet ongezond; het helpt om dingen te bereiken of af te werken. Wanneer je echter steeds meer stress krijgt, kan je op een bepaald moment te veel stress hebben. Uiteindelijk kan dit naar burn-out evolueren. Stress is eigenlijk een voorloper van burn-out. Het is dus belangrijk om stress niet te laten opstapelen.

Stress voel je niet alleen in je hoofd, maar in je hele lijf en ook in je gedrag. Ongezonde stress kan zich op allerlei manieren uiten. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, rugpijn of nekpijn, hartkloppingen, vermoeidheid,… Als je stress ervaart ben ook je prikkelbaarder, negatiever,…zaken die bij heel veel mensen voorkomen. Denk dus zeker niet dat je de enige bent die stress en deze klachten ervaart!

Wat doen we in de stress- en burn-out coaching?