Twijfel je aan je huidige job? Heb je zoals velen meer en meer last van hoge werkdruk? Ben je op zoek naar persoonlijke ontwikkeling? Wil je een loopbaankeuze maken?

Heb je al wel eens gedacht aan loopbaanbegeleiding maar twijfel je of het wel iets voor jou is? Lees dan eens onderstaande vragen. Heb je minstens drie keer” ja” of “misschien” hebt geknikt op onderstaande vragen, dan kan loopbaanbegeleiding op maat iets betekenen voor jou en je ondersteunen in je persoonlijke ontwikkeling.

 • Heb je het gevoel dat je op een dood spoor zit in je huidige job?
 • Pieker je op zondagmiddag al over wat je op maandag moet doen?
 • Voel je je niet betrokken bij beslissingen binnen je bedrijf of organisatie?
 • Mis je zingeving in je huidige job?
 • Voelen bepaalde opdrachten voor jou als een last terwijl jouw collega deze fluitend aanpakt?
 • Ben je niet meer de persoon die je was toen je afstudeerde; zou je graag een andere richting uitgaan?
 • Heb je het soms het gevoel dat jouw rol binnen het team niet wordt gezien?
 • Heb je  collega’s binnen jouw bedrijf waarmee je heel goed overeen komt en kan je anderen niet luchten?

wanneer op zondagmiddag je werkweek al start

Maar vooral iedereen heeft andere noden en behoeftes op werk vlak en leven. Sommige van de mensen die ik coach hebben nood aan hun talenten meer in te zetten in hun job. Anderen hebben nood aan een betere balans tussen werk en privé. Maar vooral hoe vind ik meer voldoening in mijn werk en mijn leven.

Maar is dat niet raar dat ik een coach ga spreken omdat ik me niet meer goed voel in mijn job? Neen, absoluut niet! Al vele jaren ervaren we werk en carrière anders. Ook na corona zijn veel mensen gaan nadenken over hoe ze hun werk en leven willen laten afstemmen.

Wat is loopbaanbegeleiding op maat?

Tijdens de loopbaanbegeleiding gaan we samen op zoek naar wat werk voor jou op dit moment in je leven betekent. We gaan op zoek naar jouw werkwaarden, de ideale werkomgeving, in welke omgeving of team jij het beste werkt, jouw competenties en kwaliteiten,… 

Op verschillende momenten in ons leven, kunnen we botsen op loopbaanvragen. Wie we zijn, wat we willen en wat we kunnen, willen we matchen met wat we doen op gebied van werken. Er zijn telkens ook hindernissen, waarom we (nog) niet kunnen realiseren wat we willen. Tijdens ons traject bij nemen we de verschillende onderdelen van de loopbaancyclus onder de loep.

Loopbaanbegeleiding is een heel persoonlijk traject op maat vertrekkend vanuit jou op dat moment in je leven.

De loopbaanbegeleiding gebeurt via gesprekken. Allereerst wordt de loopbaanvraag duidelijk gemaakt. Daarna krijgt je oefeningen en opdrachten op maat mee naar huis. De oefeningen en opdrachten zijn de insteek voor de gesprekken. In de tekening hierna zie je de verschillende items die aan bod kunnen komen. Ieder traject is een individueel, op maat traject. De oefeningen die we maken zijn niet om een diagnose te stellen maar wel handvatten om te ontdekken wat jij op dit moment van je leven nodig hebt op vlak van leven en werk.

Kwaliteitenreflectie

Dit gaat over wie ben je: persoonlijkheid, gedrag, behoeften, kwaliteiten. De loopbaan oefeningen hebben betrekking op het in beeld krijgen van de verschillende zaken.

 • Wat zijn jouw interesses?
 • Waar wordt je enthousiast van?
 • Wat zijn jouw waarden, normen en drijfveren?
 • Wat zijn jouw dromen?
 • En wat zijn jouw kwaliteiten, waar ben je echt goed in.

Een talent en een competentie is niet hetzelfde. Een talent is een aangeboren kracht, iets dat je graag doet en je energie geeft. Een competentie is een verworven vaardigheid. Het hoeft geen talent te zijn, maar een talent kan wel onderliggend zijn aan een competentie.

Talenten zijn zo belangrijk, omdat ze ons energie en veerkracht geven. Ze zeggen iets over onze aanleg, ons potentieel en intrinsieke motivatie. Wat kan helpen om de talenten te achterhalen, is nadenken over wat iemand graag deed als kind. Misschien was hij/zij iemand die graag schilderde of knutselde en enorm creatief. Of was je eerder iemand die andere kinderen meetrok in een samenspel en is sociaal zijn zijn/haar talent. Een deel van het loopbaanbegeleidingstraject dat we doorlopen, is ontdekken wat iemand zijn talenten zijn.

Een competentie is anders dan een talent. Een competentie is het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die je verworven hebt.

We kijken ook naar welke specifieke vaardigheden, kennis van onderwerpen en ervaring jij hebt. Het belang van competenties in werk is zeer belangrijk. Hier gaat het vooral om de zaken die zichtbaar zijn voor anderen.

We gaan op zoek naar jouw competentieprofiel, hoe deze worden gezien door anderen, de vaardigheden, …

Motievenreflectie

Wat iemand wil in werk is onder andere afhankelijk van wat hij/zij kan en wie hij/zij is. Het heeft te maken met wat iemands ambitie of drijfveren zijn, maar ook hoe iemand zichzelf ziet. Is wat iemand wil ook haalbaar? Mensen hebben daarnaast ook vaak aandachtsgebieden die ambitie in de weg kan staan, zoals specifieke belemmeringen. Voorbeeld: je wilt graag ondernemen omdat je goed bent in je vak, maar durft niet om dit uit te dragen naar buiten.

Het onderdeel ‘Wat wil ik’ gaat over wat jij wil en belangrijk vindt in een job. We gaan in op verschillende onderdelen zoals: wat drijft jou, m.a.w. wat zijn jouw drijfveren en behoeften.

We gaan dieper in op volgende vraagstukken:

• Wat drijft jou? (drijfveren en behoeften)

• Wat is voor jou de rode draad?

• In welke levensfase ben je nu en wat vind je daar belangrijk in?

• Wat wil je en waarom wil je dat? (normen en waarden)

• Wat is voor prioritair in het leven, in je werk, …

• Wat motiveert jou? 

Om het werk te vinden dat bij je past, is het enerzijds goed om te weten wie je bent, wat je kan en wat je wil, anderzijds is ook de arbeidsmarkt kennen en weten wat de opties zijn een belangrijke factor bij het vinden van het juiste werk.

Hindernissen

Daarnaast is er nog een derde factor die een rol speelt: de belemmeringen of hindernissen die je tegenkomt op je pad. Volgende zaken maken deel uit van deze belemmeringen:

• Belemmerende overtuigingen

• Je context en kerngezin

• Conflicthantering, Reageren op lastige situaties, feedback geven, weerstand doorbreken

• Risico Burn-out

• Timemanagement

• Moeilijk plaatsbaar (Employability)

Als erkend stress-en burnoutcoach kan ik je ook bijstaan met stressklachten die je ondervindt in je job.

Werkexploratie

Tijdens de vorige modules van het loopbaanbegeleidingstraject hebben we vooral de focus gelegd op jezelf. Nu gaan we kijken naar de arbeidsmarkt. De analyse van de arbeidsmarktmogelijkheden en de analyse van jouw wensen (voorkeursberoep, sector of organisaties) zijn hierbij belangrijk.

Nu je weet wat je talenten en competenties zijn en je hebt nagedacht over wat voor soort job je graag wilt en in welk soort bedrijf je graag wil werken, kan je je zoektocht concreet verderzetten.

Loopbaansturing en solliciteren

We gaan vacatures vergelijken en deze kiezen die bij je passen, over verschillende wervingskanalen en sollicitatiemethoden, over hoe je een SMART-actieplan opstelt en bovendien heel wat tips en tricks over het sollicitatieproces zelf, aan welke vragen je je kan verwachten en welke methode jij het best kan gebruiken om vragen goed te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek.

Samen schrijven we jouw inzichten en acties die je gaat ondernemen neer in een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Loopbaanbegeleiding met VDAB cheques

Even-coaching is een erkend loopbaancentrum door VDAB. Je kan de coaching dus betalen met loopbaancheques.

Als je een job hebt, kan je elke 6 jaar 7 uur loopbaanbegeleiding volgen met loopbaancheques. Voor je eerste cheque betaal je 45 euro voor 4 uur.  Voor je tweede cheque 45 euro voor 3 uur. Meer info vind je op de site van VDAB. Vind je de info niet, vraag het me en ik help je graag.

Loopbaanbegeleiding kan ook zonder loopbaancheques. Je betaalt dan 55 euro per uur in Blaasveld en 60 euro in de andere locaties.

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is steeds gratis. In het kennismakingsgesprek maken we al een beetje kennis en bespreken we waarmee ik jou kan helpen. Als ik je niet kan helpen, dan zoek ik samen naar jou naar oplossingen.