Deze week las ik bij Martine Prenen voor het eerste dit mooie Japanse woord dat je tong in een knoop doet gaan. Nankurunaisa komt uit het oude Japan en de oorspronkelijke betekenis was:
“Vergeet nooit wie je bent en leef voor vandaag en voor morgen; vergeet nooit te glimlachen en hoe slecht uw dag ook is geweest, onthoud dat morgen de zon u met een grote glimlach zal ontvangen,
doe dus hetzelfde zelf.’
In de loop van de tijd is dit samengevat tot: ‘Uiteindelijk komt alles goed.’
Nankurunaisa vraagt ons de wijsheid van de tijd te accepteren; te begrijpen dat wanneer we volharden, de tijd zelf de zaken zal regelen.

Zo’n mooie boodschap met zo veel lagen!

  • vergeet niet wie je bent
  • leef voor vandaag en morgen
  • vergeet niet te glimlachen
  • morgen ontvangt de zon u

Niet vergeten wie je bent! Deze ochtend tijdens een coachingsgesprek stonden we er nog bij stil. Een coachee is met heel veel verandering bezig in zijn zaak. Het uitgangspunt van de verandering was, ik wil beter zorgen voor mijn medewerkers en daarom ga ik een nieuwe werkruimte huren. Maar gaande weg, in alle drukte was de zorg voor de medewerkers verandert in “ik ga veel moeten investeren nu want ik wil met mijn bedrijf naar buiten kunnen komen”. Ook een mooi vooruitzicht maar niet waarvoor de coachee staat namelijk zorg voor een ander. Blijven bij wat jij belangrijk vindt, helpt je om je energievatje te vullen en minder energie te verliezen.

Leven voor vandaag en morgen! Onder stress durven we de zaken groter maken. Terug gaan naar wat is hier en nu nodig helpt ons om terug in actie te komen.

Niet vergeten te glimlachen! Onder stress durven we dit al eens vergeten. Onze negatieve gedachten nemen al eens de bovenhand waardoor we enkel problemen zien. Maar gelukkig kunnen we ons brein wel positief leren denken.

Ik ben er net als Martine Prenen van overtuigd dat Nankurunaisa ons helpt om gezonder in het leven te staan.

Wil je meer weten over waardegericht leven, lees dan zeker ook even hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *