Uitgebreide informatie loopbaanbegeleiding

Uitgebreide informatie loopbaanbegeleiding

Kwaliteitenreflectie

Dit gaat over wie je bent: persoonlijkheid, gedrag, behoeften, kwaliteiten. De loopbaan oefeningen hebben betrekking op het in beeld krijgen van de verschillende zaken. De loopbaanbegeleider staat met jou stil bij onderstaande vragen:

  • Wat zijn jouw interesses?
  • Waar wordt je enthousiast van?
  • Wat zijn jouw waarden, normen en drijfveren?
  • Wat zijn jouw dromen?
  • En wat zijn jouw kwaliteiten, waar ben je echt goed in.

Een talent en een competentie is niet hetzelfde. Een talent is een aangeboren kracht, iets dat je graag doet en je energie geeft. Een competentie is een verworven vaardigheid. Het hoeft geen talent te zijn, maar een talent kan wel onderliggend zijn aan een competentie.

Talenten zijn zo belangrijk, omdat ze ons energie en veerkracht geven. Ze zeggen iets over onze aanleg, ons potentieel en intrinsieke motivatie. Wat kan helpen om de talenten te achterhalen, is nadenken over wat iemand graag deed als kind. Misschien was hij/zij iemand die graag schilderde of knutselde en enorm creatief. Of was je eerder iemand die andere kinderen meetrok in een samenspel en is sociaal zijn zijn/haar talent. Een deel van het loopbaanbegeleidingstraject dat we doorlopen, is ontdekken wat iemand zijn talenten zijn.

Een competentie is anders dan een talent. Een competentie is het geheel van kennis, vaardigheden en attitudes die je verworven hebt.

We kijken ook naar welke specifieke vaardigheden, kennis van onderwerpen en ervaring jij hebt. Het belang van competenties in werk is zeer belangrijk. Hier gaat het vooral om de zaken die zichtbaar zijn voor anderen.

We gaan op zoek naar jouw competentieprofiel, hoe deze worden gezien door anderen, de vaardigheden, …

Motievenreflectie

Wat iemand wil in werk is onder andere afhankelijk van wat hij/zij kan en wie hij/zij is. Het heeft te maken met wat iemands ambitie of drijfveren zijn, maar ook hoe iemand zichzelf ziet. Is wat iemand wil ook haalbaar? Mensen hebben daarnaast ook vaak aandachtsgebieden die ambitie in de weg kan staan, zoals specifieke belemmeringen. Voorbeeld: je wilt graag ondernemen omdat je goed bent in je vak, maar durft niet om dit uit te dragen naar buiten.

Het onderdeel ‘Wat wil ik’ gaat over wat jij wil en belangrijk vindt in een job. We gaan in op verschillende onderdelen zoals: wat drijft jou, m.a.w. wat zijn jouw drijfveren en behoeften.

We gaan dieper in op volgende vraagstukken:

  • Wat drijft jou? (drijfveren en behoeften)
  • Wat is voor jou de rode draad?
  • In welke levensfase ben je nu en wat vind je daar belangrijk in?
  • Wat wil je en waarom wil je dat? (normen en waarden)
  • Wat is voor prioritair in het leven, in je werk, …
  • Wat motiveert jou?

Om het werk te vinden dat bij je past, is het enerzijds goed om te weten wie je bent, wat je kan en wat je wil, anderzijds is ook de arbeidsmarkt kennen en weten wat de opties zijn een belangrijke factor bij het vinden van het juiste werk.

Hindernissen

Daarnaast is er nog een derde factor die een rol speelt: de belemmeringen of hindernissen die je tegenkomt op je pad. Volgende zaken maken deel uit van deze belemmeringen:

  • Belemmerende overtuigingen
  • Je context en kerngezin
  • Conflicthantering, Reageren op lastige situaties, feedback geven, weerstand doorbreken
  • Risico Burn-out
  • Timemanagement
  • Moeilijk plaatsbaar (Employability)

Als erkend stress-en burnoutcoach kan ik je ook bijstaan met stressklachten die je ondervindt in je job.

Werkexploratie

Tijdens de vorige modules van het loopbaanbegeleidingstraject hebben we vooral de focus gelegd op jezelf. Nu gaan we kijken naar de arbeidsmarkt. De analyse van de arbeidsmarktmogelijkheden en de analyse van jouw wensen (voorkeursberoep, sector of organisaties) zijn hierbij belangrijk.

Nu je weet wat je talenten en competenties zijn en je hebt nagedacht over wat voor soort job je graag wilt en in welk soort bedrijf je graag wil werken, kan je je zoektocht concreet verderzetten.

Loopbaansturing en solliciteren

We gaan vacatures vergelijken en deze kiezen die bij je passen, over verschillende wervingskanalen en sollicitatiemethoden, over hoe je een SMART-actieplan opstelt en bovendien heel wat tips en tricks over het sollicitatieproces zelf, aan welke vragen je je kan verwachten en welke methode jij het best kan gebruiken om vragen goed te beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek.

Samen schrijven we jouw inzichten en acties die je gaat ondernemen neer in een persoonlijk ontwikkelingsplan.

Gratis kennismakingsgesprek

Het kennismakingsgesprek is steeds gratis. In het kennismakingsgesprek maken we al een beetje kennis en bespreken we waarmee ik jou kan helpen. Als ik je niet kan helpen, dan zoek ik samen naar jou naar oplossingen.


Uitgebreide informatie loopbaanbegeleiding

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x