Voorjaar = meer energie? Of net meer stress?

Voorjaar = meer energie? Of net meer stress?

De dagen worden langer, de zon laat zich vaker zien en overal duikt het woord ‘lente-opkuis’ op – in huis, in je hoofd, op je werk. Voor veel mensen voelt het voorjaar als een frisse start. Maar verrassend genoeg zorgt het in deze periode óók bij veel mensen voor extra stress.

Waarom is het voorjaar soms ook een stressvolle periode?

  1. We willen alles tegelijk.
    De energie van de lente doet iets met ons. We krijgen goesting om plannen te maken, projecten op te starten, op te ruimen en te vernieuwen. Maar... dat komt vaak boven op een volle agenda die al bestond. De mentale ‘to do-lijst’ groeit mee met het daglicht.

  2. Werkdruk piekt richting zomer.
    In veel sectoren wordt er extra druk gevoeld vóór de zomer – alles moet nog ‘even’ afgerond voor het bouwverlof, voor de vakantie van collega’s, of voor dat ene rapport. Tijd vliegt, en daarmee ook de ademruimte.

  3. Verwachtingen en sociale druk nemen toe.
    Naarmate het mooier weer wordt, stijgen ook de uitnodigingen: barbecues, tuinfeesten, familiebijeenkomsten, schoolactiviteiten. Fijn, maar vermoeiend als je eigenlijk snakt naar rust.

  4. Voorjaarsmoeheid is écht.
    Wist je dat veel mensen rond maart-april last hebben van voorjaarsmoeheid? Je biologische ritme moet zich aanpassen aan het langer licht zijn, je slaappatroon is zoek en je lichaam moet letterlijk ‘ontwaken’ uit de wintermodus. Die overgang kan zich uiten in vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.

Wat kan je doen om stress in deze periode te verminderen?

Hier zijn 6 haalbare tips om met meer rust en helderheid het voorjaar door te komen:

1. Kies bewust waar je “ja” op zegt.

Het is verleidelijk om overal op in te gaan, zeker met het mooie weer in aantocht. Maar niet alles hoeft. Sta stil bij wat jij echt belangrijk vindt en durf gerust af en toe te schrappen of uit te stellen.

2. Verdeel je energie, niet alleen je tijd.

Plan je agenda niet alleen op basis van afspraken, maar ook op basis van hoe energiegevend of -vragend iets is. Wissel inspanning af met herstel. Een lunch in stilte kan even waardevol zijn als een meeting.

3. Beweeg dagelijks, maar leg de lat niet te hoog.

Een wandeling van 15 minuten is vaak al genoeg om je hoofd te verfrissen. Je hoeft niet te wachten tot je tijd hebt voor “een echte workout”. Lente = licht = kans op buitenlucht. Gebruik het.

4. Neem pauze voor je uitgeput bent.

Wacht niet tot je overprikkeld, oververmoeid of chagrijnig bent. Pauzes werken preventief het best. Zet reminders of link een micropauze aan gewoontes (bijvoorbeeld: adem diep in elke keer als je je mails opent).

5. Slaap is je fundament.

Langer licht betekent soms later naar bed, maar je lichaam blijft snakken naar regelmaat. Hou vaste slaaptijden aan, vermijd blauw licht voor het slapengaan, en laat je hoofd al een halfuurtje vóór bed tot rust komen.

6. Zet een punt achter je dag.

Of je nu thuis werkt of op locatie: zorg voor een duidelijk overgangsritueel tussen werk en vrije tijd. Een korte wandeling, je laptop opbergen, of simpelweg opschrijven wat je morgen zal doen. Dat geeft je brein rust.

Tot slot...

Het voorjaar kan voelen als een nieuwe start, maar het hoeft geen sprint te zijn. Je hoeft niet alles nu, ineens of perfect te doen. Geef jezelf de ruimte om te ontwaken in je eigen tempo – net als de natuur dat doet.

Kleine stap vandaag? Kijk eens in je agenda: waar kan je één momentje ademruimte creëren deze week?


Voorjaar = meer energie? Of net meer stress?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x